Goede voornemens

Een heel goed, gezond en vrolijk 2015 gewenst.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is er gebeurd met goede voornemens? Ik hoor er nooit meer iemand over. Zijn ze uit de mode? Of was mijn omgeving 10.. 20 jaar geleden nog vol goede moed en zijn we nu ouder en sceptischer?

Als ik er nog wel eens hoopvol naar vraag – ‘En? Heb je nog goede voornemens?’ – dan krijg ik een hoop lucht terug: ‘Pffff…’. Alsof ik iets heel raars gezegd heb.

Goede voornemens hebben mij het afgelopen jaar veel goed gedaan: ik ben 20 kilo afgevallen en ik heb een boek geschreven. De truc is, denk ik, dat ik er goede maand-voornemens van gemaakt heb. Kleine stapjes. Een jaar (of ‘nooit meer’) is erg lang, dan word ik al moe(deloos) als ik er aan denk. Maar als je je voorneemt een maand iets te doen of te laten, dan is het te overzien.

Zo heb ik bijvoorbeeld het afgelopen jaar tegen mezelf gezegd:

In januari geen alcohol. Je zou kunnen denken dat dat makkelijk is – december is immers de feestmaand – maar denk aan de nieuwjaarborrels. Bovendien ben ik jarig in januari. Best apart als je huis vol aangeschoten mensen staat en je zelf met een mok thee rondloopt. Voor mij in ieder geval een unieke ervaring.

Februari: 500 woorden per dag schrijven. Dat het niet elke dag zou gaan lukken, dat vergaf ik mezelf bij voorbaat, maar dan zou ik het op een andere dag inhalen. Aan het eind van de maand stonden er in ieder geval (28 x 500 woorden =) 14,000 woorden meer op mijn harde schijf. Toen was ik zo ver gevorderd met het project – in mijn geval het boek New York in 40 dates – dat opgeven geen optie meer was. Het manuscript begon vorm te krijgen en ik wilde doorgaan.

Kortom: is er iets wat je graag zou willen bereiken? Je hoeft niet meteen over een ravijn te springen, neem gewoon kleine stapjes, dan kom je er vanzelf.

‘Een boek schrijven, hoe doe je dat?’ vroeg ik ruim een jaar geleden aan iemand die een boek had uitgegeven. Nu krijg ik dezelfde vraag van anderen. Het antwoord is pijnlijk simpel: ‘Schrijf. Ga zitten en ga schrijven. Je moet het gewoon gaan doen.’ In beweging komen is veel moeilijker dan in beweging blijven.

Dus, wat je ook zou willen bereiken: neem ‘gewoon’ dat eerste kleine stapje in de juiste richting. Succes!

Liefs,

Diana

Een gedachte over “Goede voornemens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s